a cementlap műhely.

  A cementlapok sík, selyemfényű, préselt felülete: amit könnyű megszeretni, és nehéz megunni. Talán a kihívás motivált minket mégis arra, hogy túllendüljünk a cementlapok iránt érzett elfogultságunkon, és tárhatású (3D-s) beton burkolatokkal kezdjünk el kísérletezni. Eleinte kerestük a megfelelő szavakat erre a burkolattípusra, és végül a beton fali plasztika mellett maradtunk, az írja le legjobban ezt a „jelenséget”. Fő jellegzetességei: domború felület, egybefüggő öntött beton törzs, egyféle szín, nagyfokú mozgástér a fény-árnyék hatások kihasználására.

 

  Első közelítésben egyébként is létező cementlap mintákból indultunk ki. Elkészítettük a fenti képen is látható „Marokkói” fantázianévre hallgató klasszikus formát 3D-ben. A fehér, cementes keverékből készülő burkolat jól használható megvilágított terek falfelületén – konyhapult felett, recepciók hátsó burkolataként.A kísérletezést letisztult, origamira hasonlító geometrikus formával folytattuk. Az gúlákból virágot formázó mintát egyszínű, szürke cementes beton keverékből öntöttük ki, a képeken a kísérleti öntéseket láthatjátok.

Egyik megrendelőnk az interneten talált egy érdekes hatszögletű cementlap mintát, és szerette volna, ha egy hasonló préselt beton burkolatot készítünk neki az előszobájába. Megírta nekünk az elképzeléseit, küldött egy képet a mintáról, és mi nekiláttunk a tervezésnek.Mivel a cementlap öntéses, majd préseléses technikával készül, mindig szükség van egy egyedi, fémből készült öntőformára. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

A megrendelőnk elképzelése az volt, hogy a mintát csak előszórtan szeretné színes betonnal dekorálni, a cementlapok alapszínei vagy szürkés, vagy hidegebb kékes árnyalatok lennének.A kihívás jegyében, és a megrendelés reményében készítettünk neki két színvariációt, "ad hoc" színes foltokkal. Az egyik narancsos - melegszürke árnyalatú, a másik hidegebb szürkés kék - zöldessárga árnyalatú lett.

 A melegebb árnyalatú hatszög mozaiklap terv

 A hidegebb árnyalatú cementlap burkolat terve

Az elkészült burkolat variációkat elküldtük e-mailben, szinte rögtön jött a válasz,hogy a melegebb színű tetszene, de a szürke legyen szürkébb, a narancs pedig legyen pirosabb. Mi olyan cementlapokat készítünk, amilyet a megrendelőnk szeretne, úgyhogy el is készítettük első mintadarabjainkat, amit a lenti fényképeken láthattok. A mintadarab elkészítése előtt fém cementlap öntőformát készítettünk. Szerencsére erre van "házon belüli" szaktudásunk, ezért ez egy relatíve gyors folyamat.

Az ötlet megküldésétől a színvariációk elkészítéséig 1 hét telt el, az első, már nyomott beton mintadarabok elkészítéséig újabb 1 hét kellett. Ha belegondolunk, hogy egy teljesen új termék, egy egyedi beton dizájnburkolat elkészítése 2 hét alatt megtörténhet, az nem olyan rossz. Az eredmény: hagyományos, kézzel készített, közel 2 cm vastag cementlap burkolat, modern, fonódó mintával, egyedi színekkel, ami még egészen biztosan senkinek nincs a lakásában.

A megrendelés mennyiségi pontosításait követően elkezdtük a lapok "legyártását". Ez nem többet, és nem kevesebbet jelent, mint beálltunk a préshez, egyenként beöntögettük a rekeszeket folyékony színes cementes keverékkel, lepréseltük a lapokat, és félretettük őket száradni. Mivel a beton kötési ideje hivatalosan 1 hónap, de a szállíthatósághoz legalább 2 hét száradási idő kell,

az ötlet megszületésétől kezdve a burkolat "megérkezéséig" érdemes 40-60 nappal számolni, és korán elkezdeni a tervezést. Bár gyorsabban menne. De van egy kis költőiség a "lassú" gyártás mögött: ha egyszer készen van, akkor 100 évig gyönyörködhetünk benne, és hagyunk valami szépet örökül az eljövendő generációknak is.

 

Kovács Gergő vagyok, a Foegel Cementlap Műhely ötletgazdája, alapítója. Én tervezem meg a cementlap burkolatok mintáit, ezért ha egyedi design ötleted van, vagy csak szeretnél egy régi mozaiklapot újragyártatni velünk, akkor velem kell először kapcsolatba lépned.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: (46) 351 082